Podporuj ns

Podporuj ns

Stáž v březnu 2011

SANANIM z. .

V březnu 2011 se pracovníci projektu Praha - Vídeň zúčastnili odborné stáže v Rakousku. Stáž se konala ve dnech 1. - 3. března 2011 formou návštěv Vídeňských organizací - Verein Wiener Sozialprojekte (Fix und Fertig) , Gabarage, Wiener Berufsborse a terénního programu, který je také zastřešen organizací Verein Wiener Sozialprojekte . Cílem stáže bylo seznámit se se systémem pracovního uplatnění drogově závislých klientů, nahlédnout do konkrétních typů služeb poskytovaných rakouskými partnery a nabýt nové techniky, metodiky práce s klienty v této oblasti. Tuto inspiraci pak v rámci projektu převést do podmínek České Republiky.

WBB

Wiener Berufsborse ( WBB ) se nachází v centru Vídně. Jedná se o specializovanou pracovní a sociální agenturu, která pomáhá bývalým uživatelům návykových látek najít práci na prvním a druhém trhu práce (první trh práce je v Rakousku vnímán jako klasický otevřený trh práce, druhý trh práce bychom mohli přirovnat k našemu podporovanému zaměstnávání nebo chráněnému pracovnímu místu, tedy fungování na trhu práce za účasti podpůrného prvku) .Důležitá je spolupráce s klasickými úřady práce, takzvanými AMS ( arbeit markt service), které posílají klienty přímo do WBB.

 

Weiner Berufsborse je financována ze dvou zdrojů. 80% příjmů pochází z AMS (finanční podpora je vždy přidělena pouze na jeden rok), zbývajících 20% zdrojů je od města Vídeň. Za rok projde jejich službami zhruba tři tisíce klientů, tzn.sedmdesát klientů týdně. Je tedy zřejmé, že využívání této služby je enormní.

 

Služby nabízené WBB:

 

Pracovní poradenství

Podpora během léčby a při návratu do běžného života. Jedná se o pomoc při orientaci na trhu práce a facilitaci při hledání konkrétní pracovní pozice, což může klientům, kteří při jednání s úřady nebo zaměstnavateli často selhávají, pomoci překonat výraznou bariéru. Nabízí se také možnost využití klientských místností, kde se klienti mohou snažit samostatně hledat práci.

Intenzivní péče

Podpora a provázení během všech fází rehabilitace - tedy od závislosti až do stavu, kdy je klient schopen práce.

Skupinové programy

Kromě individuálního poradenství nabízí WBB také možnost navštěvovat skupinové programy: skupiny pro uživatele alkoholu, konkurzy na místa v dílnách, kurzy práce s osobním počítačem a úvod práce na internetu

Přednášková činnost

Tématy bývá zvyšování kvalifikace, primární prevence pro mladistvé,

Vzdělávací aktivity a kurzy.

Jsou plně hrazené z prostředků WBB. Tato nabídka platí pro klienty, kteří aktivně spolupracují, jsou spolehliví, plní termíny schůzek atd.

 

WBB též aktivně spolupracují se sociálně ekonomickými firmami.

Pokusí se klientovi získat práci a zároveň rekvalifikační kurz, který přeruší. WBB ho přijmou do svých služeb až zase za rok.

Fix und Fertig

Fix und fertig je sociálně - ekonomická firma, a jedním z programů pro závislé v rámci organizace Verein Wiener Sozialprojekte , pracující s uživateli návykových látek (80% představují nelegální drogy, 20% alkohol), ať už se jedná o aktuální nebo bývalé uživatele. Svoji činnost zahájila firma už v roce 1993.

 

Cílová skupina:

Téměř všichni klienti jsou v substitučním programu - to znamená, že jejich stav z hlediska konzumace návykových látek je stabilizován. Je pravděpodobné, že klienti mimo substituční léčbu občas užijí jinou drogu. Není to pravidlem, ale program mohou využívat i uživatelé klasických - pouličních drog nebo alkoholu.

 

Firma klientům nabízí dva druhy pracovních programů:

1) Tagesarbeit - denní pracovní poměr

Klient je zaměstnán vždy na jeden den, na zkrácený úvazek, a to po dobu pěti hodin. Tagesarbeit reaguje na nutnost určité legalizace a resocializace nestabilizovaných klientů, osob z drogové scény - většinou bez domova. V rámci Tagesarbeit tito klienti vykonávají pomocné práce. Jsou zaměstnaní jako denní síla. S touto skupinou klientů jsou uzavírány standardní pracovní smlouvy na jeden konkrétní den. Součástí je i pojištění a jsou honorování kapesným, tzv. „terapeutishce Taschengeld" - 4,10 euro/hodinu.

Cílem je stabilizace klienta, ukotvení ke konkrétnímu programu a pevná struktura dne. Dále pak nabídka práce na jeden den v rámci tréninkového pracovního místa a s tím související legální příjem peněz.

2) Transitarbeit - překlenovací (transitní) práce

Klient může v programu zůstat jeden rok. Cílem je připravit ho na první trh práce. Klient získá nové pracovní návyky a dovednosti, lepší orientaci na trhu práce v daném oboru a zprostředkování nabídek na otevřeném pracovním trhu - outplacement. Klient musí být stabilizován, aby zvládl pravidelně chodit do práce. Má možnost využít sociálního poradenství, které zprostředkovávají přímo zaměstnanci Fix und Fertig.

 

Hlavní obory Fix und Fertig jsou:

1) zasilatelství (čtyři transitní místa, až třicetosm denních)

Méně stabilizovaní klienti jsou zaměstnáváni především v „zasilatelské službě", kde se věnují balení či štítkování zásilek a následně jejich doručování adresátům, či drobné dokončovací zpracování tiskovin, jakým je například přikládání vzorků výrobků k propagačním materiálům atd.

2) renovační práce (10 transitních míst, 10 denních)

Renovační práce jsou provoz s osmnáctiletou zkušeností a tradicí. Oblasti činností, kterou projekt „Renovierung" vykonává, jsou velmi pestré: jedná se o velkou část stavebních prací, především rekonstrukce objektů a bytů. Fix und Fertig tedy nestaví nové domy a objekty, ale nabízí své služby v oblasti již stávajících objektů. Podnik konkrétně realizuje kompletní rekonstrukce bytů - zednické práce (suchá výstavba), rozvody plynu, elektřiny, podlahy - pokládky a renovace, malování (specializované práce vykonávají jiné firmy) a jiných objektů (zednické práce - fasády, interiéry - přestavby).

V rámci stáže jsme měli možnost exkurze přímo na pracovišti, kde Fix und Fertig působí. Jednalo se o byt, kde probíhala celková rekonstrukce. Pod vedením zkušeného profesionála zde pracovali tři zaměstnanci/klienti, kteří momentálně vykonávali klasické zednické práce - sádrokartonovou příčku, přípravu na rozvod vody, plynu a malování. Protože klienti pracují pod dohledem profesionála - „mistra", funguje zaměstnání jako učiliště pro dospělé osoby. Klienti tedy mají možnost se na pracovišti „vyučit" konkrétnímu řemeslu. Profesionální pracovník je garantem kvality odvedené práce. Program „Renovierung" poskytuje deset pracovních míst v rámci „Transitarbeit" až na jeden rok, společně s doprovodným sociálně pedagogickým programem . Mzda je 1000,- euro netto měsíčně. Tři měsíce před ukončením programu je možnost rekvalifikace i mimo aktivity Fix und Fertig a outplacement (ke konci programu) - hledání vhodné zaměstnání na trhu práce za asistence sociální pracovnice. Program „Renovierung" také poskytujete tzv. „Tagesarbeit" - možnost denního výdělku a denní práce.

Klienti, které jsme měli možnost vidět při práci byli dlouholetí uživatelé návykových látek, dlouhodobě nezaměstnaní. Dva z nich byli v substituční terapii. Po třech měsících zaměstnání ve Fix und Fertig jsou u nich, podle Waltera Wojcika - ředitele Fix und Fertig, zřetelné velké pokroky. V pracovní oblasti jsou klienti schopni vykonávat některé práce již samostatně. Zlepšení nastalo ale také v oblasti psychosociální - klienti mají stabilní bydlení a příjem, neobjevuje se u nich žádná další konzumace návykových látek mimo substituční program, zřetelná je i otevřenost v komunikaci, která je směřovaná k práci na svých osobních tématech.

3) sítotisk (6 transitních, maximálně čtyř denní práce)

Pro více stabilizované klienty je určena velmi dobře vybavená sítotisková dílna, kde se pod odborným dozorem potiskují především textilie. Klient má možnost seznámit se s celým provozem a systematicky se pohybuje po všech úsecích sítotisku. To vše opět pod odborným dozorem. Klient vybavený takovýmto know-how má velkou šanci najít práci v jakékoli tiskařské firmě.

Denně se v 9:00 dostaví kolem třiceti klientů - zájemců o Tagesarbeit a o Transitarbeit. Shromažďují se v dílně. Pracovní mistr z Fix und Feritg dle denní nabídky práce vyhodnotí poptávku. V případě, že je poptávka větší než nabídka, dochází k losování zájemců. Vstupním faktorem je aktuální stav klienta - ten musí odpovídat schopnosti se pět hodin aktivně účastnit pracovního procesu.

 

Sociální pracovnice

Paralelně s pracovním procesem probíhá proces resocializační. Ten zabezpečují dvě sociální pracovnice. Schůzky jsou realizovány v kancelářích nad pracovními dílnami zhruba jednou za dva týdny. Je-li třeba řešit nějakou věc akutně - i častěji, klienti do kontaktu vstupují dle svých potřeb. Sociální pracovnice je chápána trochu jinak , než je v našich podmínkách zvykem. Její práce je na hranici poradenství a terapie - jako v PSA. Nástrojem je casemanagement - s klientem se postupuje po malých krůčcích - je doprovázen. Zakázka je vždy formulovány z každým klientem individuálně, dle jeho potřeb a možností.

 

Spolupráce s jinými institucemi

Klienta je možné doprovázet i do jiných typů péče a služeb, např. do abstinenčně orientovaných programů. Typický požadavek je řešení dluhů, bytová situace, nakládání s penězi - výplatou, apod.

 

Výstupy z programu

Tagesarbeit - je finanční stabilizace klienta, poskytnutí legálního výdělku, možnost okusit práci v kolektivu a pocit sociální sounáležitost. Jak již bylo uvedeno, není časový limit pro setrvání v tomto typu programu.

Transitarbeit - je možnost pracovní rehabilitace - rekvalifikace. Cílem je vstup na otevřený (první) trh práce.

 

Zajímavost

Je velkou výhodou, když má klient řidičský průkaz - uživatelé buprenorfinu mohou řídit auto, pokud se podrobí testům. Výsledek testu nesmí být pozitivní na žádnou jinou návykovou látku.

 

Gabarage

Poslední den jsme se s týmem rozdělili na dvě části - jedna skupina navštívila Gabarage upsycling design. Gabarage upsycling design je sociální firma přeměňující použitý materiál v tvůrčím designovém procesu. Ve spolupráci s designéry a kreativním týmem Gabarage vytvářejí designové předměty pro individuální zákazníky i pro velkoodběratele. Gabarage je financována z prostředků Anton Proksch Institutu[1] , Sucht und Drogenkoordination Wien, obecně-prospěšné s.r.o. a města Vídeň.

 

Gabarage stojí na třech základních pilířích: design, ekologie a sociální odpovědnost. Dílna přispívá k prodlužování životnosti materiálů, které by jinak byli již nepoužitelné a začleňuje znevýhodněné lidi na pracovní trh. Tým se skládá z devíti kmenových zaměstnanců, nabízí dvacet transitních míst pro klienty z Vídně, pět z jiných oblastí a dvě místa pro stálé zaměstnance, kteří se rekrutují z bývalých transitních.

 

Cílová skupina

Klienti sítě služeb pro uživatele drog
Klienti v krátkodobých a dlouhodbých cetrech léčby s bydlením
léčba, doplněná klienty využívající ambulantně doléčování
dlouhodobě nezaměstnaní lidé s nelegálním závislostním problémem
teenageři s nelegálním závislostním problémem
klienti, kteří jsou příjemci minimálního životního minima s nelegálním závislostním problémem

 

Sociální zodpovědnost

- zvyšování dovedností personálu za pomocí pěti-členného modelu

- certifikace

- příprava na vstup na trh práce

- osobnostní rozvoj a outplacement

- zaměstnávání cílové skupiny, která se těžko uplatňuje na trhu práce

- destigmatizace


Terénní program - Verein Wiener Sozialprojekte

Poslední den pobytu jsme měli vyhrazen také pro návštěvu terénních programů, které jsou také zastřešeny projektem Verein Wiener Sozialprojekte. Překvapivé bylo, že terénní programy mají své zázemí v těsné blízkosti otevřené drogové scény, která je soustředěna v okolí stanice metra Karlsplatz. Terénní programy mají k dispozici prostory přímo ve vestibulu metra, kde mají jak své kanceláře, tak i kontaktní místo určené klientům. Toto kontaktní místo je v zásadě obdoba kontaktního centra, avšak poskytuje pouze výměnu injekčního materiálu a základní služby, jako zdravotní ošetření a poradenství menšího rozsahu. Část návštěvy jsme se seznamovali s chodem terénních programů, rozsahem otevřené drogové scény, skladbou klientely, nejčastěji užívanými drogami atd. Vše jsme porovnávali s reáliemi pražských terénních programů a otevřené drogové scény. V chodu programů samotných není zas až tak výrazný rozdíl, nečekané bylo pouze to, že nepracují s externími terénními pracovníky (peer programy). Stejně tak počty klientů a jejich skladba je v zásadě srovnatelná, nicméně výrazný rozdíl je v užívaných drogách. Na vídeňské drogové scéně dominuje především heroin a kokain a překvapivě metamfetaminy užívá jen zanedbatelné procento uživatelů. Dalším velmi zajímavým faktem je problém se zneužíváním psychofarmak (konkrétně benzodiazepinů), se stejným problém se potýkáme i v pražských podmínkách.

 

Samostatnou kapitolou byla diskuze o vztazích s městskou samosprávou a policií. V tomto případě jsme byli opět poměrně překvapeni, neboť zkušenosti vídeňských kolegů byly v zásadě stejné jako naše. I ve Vídni není samospráva a policie terénním programům příliš nakloněna a ráda by je vytlačila mimo frekventované oblasti v centru města. V důsledku toho jim jejich chod také znepříjemňuje. Nicméně jsem nabyl dojmu, že toto „znepříjemňování" se pohybuje ve snesitelnějších a kultivovanějších mezích, než-li je tomu v Praze.

 

________________________________________________

 

[1] Anton Proksch Institut je největší klinika pracující se závislostmi v Evropě - léčba alkoholu, prášků, drog a jiných závislostí, dále provozuje vzdělávací programy ve všech oblastech závislostí a výzkumy.

 

 

SANANIM o. s.
Ov Hjek 2549/64A, 158 00 Praha 13
I: 00 49 60 90
Tel: 284 822 872; 284 825 817
Fax: 266 315 306
Pro zamstnance
Nadace esk spoitelny Metrostav Tondach Sudop
Praha 1 Hlavn msto Praha Ministerstvo prce a socilnch vc Ministerstvo zdravotnictv

© 2007 Sananim, o.s. Vechna prva vyhrazena | Developed by Honeypot.cz


Creative Commons License
Uvedené dílo (dílo) podléhá licenciCreative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně 3.0 Česko