Nae zazen

11. listopad 2018

SANANIM vítězem Handy cyklo maratonu 2018

Největším překvapením slavnostního vyhlášení výsledků nejtěžšího amatérského cyklistického závodu v České republice, Metrostav Handy Cyklo Maratonu, závodu, který nemá ve světě obdoby, se stalo vyhlášení absolutního vítěze. Organizátoři ocenili nejen to, že tým SANANIM absolvoval již podruhé celý maraton jako součást léčby závislosti na drogách, kdy ti, kteří sami potřebují pomoc, pomáhají svým extrémním sportovním výkonem handicapovaným, ale také to, že umožnil poprvé v historii tento náročný závod dokončit člověku, který nehne rukou ani nohou.  

 

Pro tým složený z terapeutů, klientů v léčbě a handikapovaného Mácy (Marcel Dufek) byl letošní závod kolem celé České republiky, dlouhý 2 222 km, extrémně náročný. Jelo se v největších vedrech, kdy teplota na teploměru šplhala ke 40°C. Zatímco média varovala před vycházením a radila lidem v uzavřených místnostech namáčet záclony, aby se alespoň trochu ochladili, tým SANANIM za necelých 111 hodin absolvoval celou trasu. A to i přes zranění, nehodu i technické potíže.

 

„Sport je v SANANIMu důležitou součástí léčby závislostí. Dlouholeté zkušenosti ukazují, že sportovní programy jsou pro život bez drog silnou motivací," říká Jiří Richter, ředitel SANANIM z.ú. „Sportovním akcím předcházejí měsíce tréninku, který pomáhá upevňovat vůli i zdraví, dodávat motivaci i naději a utvrzuje klienty v léčbě, že jejich snaha přináší výsledky. Díky sportu klienti v léčbě zažívají okamžiky soudržnosti, naplnění a štěstí z úspěšně dokončeného závodu nebo turnaje. Ověří si, že síla vůle, kterou si díky sportu dokázali uvědomit, jim pomůže odolat i těm největším pokušením. Uvědomí si, že vzrušení, silných prožitků a pocitu uspokojení můžou dosáhnout i sportem, bez rizika a bezpečně," vysvětluje Jiří Richter.

 

Šestý ročník unikátního maratonu projel všemi kraji ČR. Účastnilo se jej 40 týmů, tedy téměř 300 cyklistů. Týmy, tvořeny zdravými a handicapovanými cyklisty, zdolávají trasu o délce 2222 km s časovým limitem 111 hodin. Cílem tohoto projektu neziskové organizace Cesta za snem je poukázat na to, že lidé s postižením i většinová společnost mohou fungovat jako jeden tým. A pokud to jde v extrémním závodě, musí to jít i venku na ulici.

 

SANANIM, který už téměř třicet let zajišťuje komplexní péči o drogově závislé a jejich rodiny a blízké, s cílem pomoci nejen jim, ale i široké veřejnosti - zejména prevencí a snižováním škod napáchaných drogami i jejich dopady na společnost - sport považuje za nedílnou součást terapie. Klienti v léčbě se pravidelně účastní nejrůznějších sportovních podniků i zátěžových akcí. Úspěšnost léčby u klientů,  kteří se významných sportovních akcí účastní, dosahuje až neuvěřitelných 85 %.

Chcete-li podpořit sport v SANANIMu, klikněte na https://www.darujme.cz/projekt/1201308 nebo na https://charityshop.sananim.cz/

 

SANANIM z. .
Ov Hjek 2549/64A, 158 00 Praha 13
I: 00 49 60 90
Tel: 284 822 872
Pro zamstnance
Nadace esk spoitelny ad vldy esk republiky a Rada vldy pro koordinaci protidrogov politiky Wolters Kluwer R, a.s.
Praha 1 Praha 3 Hlavn msto Praha Ministerstvo prce a socilnch vc Praha 10 Ministerstvo zdravotnictv
Metrostav V partner pro VPS hosting Praha 2

© 2007 SANANIM z. . Vechna prva vyhrazena | Developed by Honeypot.cz


Creative Commons License
Uvedené dílo (dílo) podléhá licenciCreative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně 3.0 Česko